Grāmatas autore Barbara Teilore-Laino ir ekoloģiskās saimniecības vadītāja, kura jau vairāk nekā piecpadsmit gadus savus suņus un kaķus baro ar mājās gatavotu ēdienu. Pirms pārcelties uz savu saimniecību, Barbara dzīvoja dzīvoklī un audzināja malamuta kucēnu, kuram bija daudz veselības problēmu: "Mēs barojām viņu ar populāru, ļoti dārgu kucēnu sauso barību, bet pēc daudziem veterinārārsta apmeklējumiem kucītei konstatēja kairinātā zarnu trakta sindromu, alerģijas un ādas iekaisumus. [..] Pēc pusotras nedēļas, kopš Rora ēda mājās gatavotu barību, viņas kairinātā zarnu trakta sindroms krasi mazinājās." Tagad viņa katru dienu plāno un gatavo dzīvnieku barību tieši tāpat, kā cilvēkiem paredzēto uzturu, izmantojot veselīgus produktus – ekoloģiski audzētu dzīvnieku gaļu, taukus, graudaugus, riekstus, dārzeņus, augus un zaļumus. Varbūt tas arī nesanāk lētāk, kā paņemt no lielveikala plaukta barības paciņu, taču tas jebkurā gadījumā ir lētāk, nekā vetārsta apmeklējumi un suņa ilgstoša ārstēšana. "Patlaban mūsu sabiedrību pārņēmusi vienveidīga uztura epidēmija. Mēs esam pārāk atkarīgi no ātri un viegli pagatavojamiem pusfabrikātiem gan savā, gan mājdzīvnieku uzturā. Lielākoties barojam savus mīluļus ar pārtiku, ko veido daudzas sastāvdaļas (tādas kā cukurs, krāsvielas un sāls), kuras tiek izmantotas komerciālos nolūkos, nevis rūpējoties par veselīga uztura nodrošināšanu." "Nozīmīga mājdzīvnieku barības komerciālās industrijas mārketinga plāna sastāvdaļa ir pieņēmums, ka ir "normāli” katru dienu pasniegt vienu un to pašu barību. Bet ideja par barošanu katru dienu ar vienu un to pašu produktu man atgādina tos futūristiskos zinātniskās fantastikas stāstus, kuros cilvēki izdzīvo, lietojot barības vielu tabletes, kas satur ikdienas uzturvielu vienā kumosā." "Mājdzīvnieku barības industrija jautājumu par to, kā sabalansēt kaķa vai suņa maltīti, pārvērtusi par dramatisku – pat šokējošu – problēmu. [..] ne jau maltīte ir jāsabalansē, bet gan barība. Jums būtu jānodrošina maltīšu dažādība, izmantojot plašu spektru veselīgu, svaigu sastāvdaļu." "Liellopu gaļas gabali ar vistu kakliņiem un olām", "Mīksti vārītas olas, cepti burkāni un malta vista", "Ceptas vistu aknas ar sardīnēm", "Auzu pārslas ar olām" – šīs ir tikai dažas no grāmatā piedāvātajām 75 maltīšu receptēm, kuras autore rosina izmantot kā iedvesmas avotu, tās kombinējot un pielāgojot savām iespējām. Everita Pāne © Takšu portāls, Anno 2009
|
|