Ēdienkartes dažādošana

Takšus var iedalīt divās kategorijās – tie, kuri ēd visu, kas nekustās un tie, kas ir izsmalcināti gardēži. Taču laiki mainās un nereti arī sunim nekas cits neatliek kā pieņemt jaunu kārtību un citādāku maltīti. Arī mans vecākais taksis līdz aptuveni 5 gadu vecumam sausajai barībai pat virsū neskatījās, taču tagad ēd labprāt. Tas tika panākts, pateicoties gatavās barības kombinēšanai ar svaigo pārtiku, kā arī maltīšu dažādošanai.

"Patlaban mūsu sabiedrību pārņēmusi vienveidīga uztura epidēmija. Mēs esam pārāk atkarīgi no ātri un viegli pagatavojamiem pusfabrikātiem gan savā, gan mājdzīvnieku uzturā. [..] Nozīmīga mājdzīvnieku barības komerciālās industrijas mārketinga plāna sastāvdaļa ir pieņēmums, ka ir "normāli" katru dienu pasniegt vienu un to pašu barību. Bet ideja par barošanu katru dienu ar vienu un to pašu produktu man atgādina tos futūristiskos zinātniskās fantastikas stāstus, kuros cilvēki izdzīvo, lietojot barības vielu tabletes, kas satur ikdienas uzturvielu vienā kumosā." (Barbara Teilore-Laino)


VETERINĀRĀRSTA VIEDOKLIS

Kā jūs vērtējat gatavās barības kombinēšanu ar naturālo? Piemēram, ja suns nelabprāt ēd sauso, vai to drīkst pasniegt izmērcētu vistas buljonā vai kefīrā?

Tas ir diskutabls jautājums. Ir speciālisti, kas uzskata, ka dzīvniekus jābaro tikai un vienīgi ar sauso, komerciāli ražoto barību, jo tajā ir sabalansēts proteīnu, ogļhidrātu, vitamīnu un minerālvielu daudzums. Savukārt otra daļa uzskata, ka dzīvniekiem vairāk piemērots mājās gatavotais ēdiens no svaigiem produktiem. Ja barības deva un pasniegšanas veids ir sabalansēts un pareizi izvelēts, tad savienot šos abus paņēmienus (gatavo + naturālo) nevajadzētu. Biežāk pieļautās kļūdas ir proteīna pārpalikums barības devā, t. i., saimnieku uzskats, ka dzīvnieku var barot tikai ar gaļu, izslēdzot minerālvielas, ogļhidrātus u. c. svarīgas uzturvielas. Vai, piemēram, vistas buljona vietā barībai pievieno boršču, kas gatavots ģimenes pusdienām. Tā tiek uzņemtas pārtikas piedevas, ko suņa organisms nevar vai nedrīkst pārstrādāt – sāli, piparus, sīpolus, ķiplokus u. c. Uzskatu, ka nekas slikts nenotiks, ja klāt pie sausās barības dzīvniekam pasniegs, teiksim, kefīru vai vistas buljonu.

Vai labāk ir gatavo barību dot, kombinējot ar naturālo, vai barības dažādošanas nolūkos labāk dot pamīšus – no rīta sauso, vakarā – naturālo?

Sausā barība ir ērta savā pasniegšanas veidā, neprasa daudz laika pagatavošanai un var ilgāku laiku stāvēt nebojājoties. Savukārt naturālās barības pagatavošana prasa vairāk laika. Domāju, ka tieši tādēļ vairums cilvēku no rīta, steidzoties uz darbu, ieber sunim sauso barību, bet vakarā, kad laika ir vairāk, pagatavo kaut ko svaigāku un gardāku.

Kādi ir ieteicamie produkti, kurus droši var iekļaut suņa ēdienkartē un no kuriem produktiem (sastāvdaļām) labāk izvairīties?

Suņa ēdienkartē par sliktu nenāks burkāns, kabacis, puķkāposts un ķirbis, ko labi papildinās liellopa, jēra vai vistas gaļa, kā arī gaļas subprodukti – aknas, sirdis u. c. Bet atkal jāatceras par šo produktu proporciju daudzumu, kam jāatbilst konkrētās šķirnes sunim, tā svaram un fizioloģiskajam stāvoklim. Dzīvniekiem nedrīkst dot putnu kaulus, sīpolus, ķiplokus, šokolādi, vīnogas, rozīnes, riekstus un avokado.

Veterinārārste Jevgēnija Kondratjeva


Ir suņi, kas ne pa kam neatzīst un neuztver sausās "granulas" par ēdienu, taču, tiklīdz barība ir mitras konsistences, sāk ēst. Pats primitīvākais, protams, ir barību apliet ar ūdeni un sunim pasniegt izmērcētu. Te jāņem vērā, ka barība jāaplej ar remdenu ūdeni, nedrīkst liet virsū karstu vai verdošu, citādi barībā esošie vitamīni aiziet bojā. Tāpat barību var sajaukt arī ar konserviem, kas suņiem tīri labi iet pie sirds. Saviem takšiem nereti barību apleju ar kefīru vai pievienoju tai nedaudz biezpiena. Ēd, ka ausis vien kustās!

Lai dažādotu suņa ēdienkarti, kvalitatīvu gatavo veikalā nopirkto barību var papildināt ar pilnvērtīgām mājās gatavotas barības piedevām. Pievienojot gatavajai barībai svaigas sastāvdaļas, netiks sagrauts uzturvielu līdzsvars neatkarīgi no tā, ko apgalvo komerciālo zīmogu reklāma un mārketings. Tā kā veikalā pirktā barība ir veidota tā, lai vienā maltītē nodrošinātu sabalansētu uzturvielu līdzsvaru, ieteicams pievienot ne vairāk kā 25% papildu svaigo sastāvdaļu.

"Mājdzīvnieku barības industrija jautājumu par to, kā sabalansēt kaķa vai suņa maltīti, pārvērtusi par dramatisku – pat šokējošu – problēmu. [..] ne jau maltīte ir jāsabalansē, bet gan barība. Jums būtu jānodrošina maltīšu dažādība, izmantojot plašu spektru veselīgu, svaigu sastāvdaļu." (Barbara Teilore-Laino)

Aromātiski un, suņuprāt, ļoti garšīgi ir sauso barību pasniegt kombinācijā ar vistas buljonu. Viss, kas ir nepieciešams – divi vistas šķiņķīši vai stilbiņi un burkāns (vidēja izmēra katliņam). Liekam iekšā un vāram aptuveni stundu uz lēnas uguns, līdz gaļa ir tik mīksta, ka gandrīz pati atdalās no kauliem. Kad buljons gatavs, izvelkam ārā stilbiņus, atdalām gaļu no kauliem (der ielāgot, ka putnu kauli ir "asi" un tos sunim dot nedrīkst, ja neskaita skrimslīšus kaulu galos), sagriežam sīkākos gabaliņos un liekam atpakaļ katlā. Buljonu kopā ar gaļu atdzesē un pasniedz uzlietu sausajai barībai. Tā suns tiek arī pie kāda garda vistas kumosiņa.

Runājot par izmaksām – vistas stilbiņus var nopirkt par aptuveni 1,50 EUR. Un ar šādu katliņu ar vistas gaļu un buljonu pietiek gandrīz veselai nedēļai, lai pabarotu vienu pieaugušu standarta izmēra taksi. Katliņu glabā ledusskapī un buljonu pirms pasniegšanas atliek vien uzsildīt līdz istabas temperatūrai un uzliet sausajai barībai.

Vēl viens risinājums, kā sasaistīt abus barības veidus, ir dot pamīšus gatavo barību (četras dienas nedēļā) un mājās gatavoto (trīs dienas nedēļā). Vajadzētu izvairīties pievienot gatavajai barībai pārāk daudz ogļhidrātu, jo vairumam komerciālo barību jau ir ļoti augsts ogļhidrātu saturs. Ja rodas aizdomas, ka kāda no svaigās barības sastāvdaļām izraisa caureju vai kādu alerģisku reakciju, šo sastāvdaļu barībā turpmāk neiekļaujiet.

Kā naturālā barība var būt gan piena produkti (ja vien sunim uz tiem nav nepanesība), gan arī gaļa, dārzeņi un graudaugi. Gatavojot maltīti saviem suņiem, izvēlos gaļas subproduktus (sirdis, aknas, māgas), jo tie satur vairāk minerālvielas un vitamīnus nekā gaļa. Tiem pievienoju burkānu (kabaci, ķirbi, brokoli) un rīsus (griķus, auzu pārslas). Vāru uz lēnas uguns aptuveni pusstundu. Neizmantoju nedz sāli, nedz citus garšas pastiprinātājus.

Izmaksas: 1 kg subproduktu (sirdis vai aknas) izmaksā ap 2 EUR, ar ko pietiek vienai nedēļai, lai divas reizes pagatavotu šādu maltīti. Savukārt 1 kg rīsu maksā ap 1 EUR, kas ir pietiekami vairākām reizēm. Maltītes dažādošanai katru reizi var nedaudz pamainīt sastāvdaļas. Un tas nebūt nav dārgi un laikietilpīgi. Turklāt – Jūsu suns to noteikti novērtēs!

Ar ko palutināt mīluli svētku reizēs?

Nepieciešamās sastāvdaļas: liellopu aknas, rīsi, burkāni. Visu vāra aptuveni 20 minūtes, tad sablenderē viendabīgā masā un atdzesē. Lai būtu vieglāk izveidot konkrētu figūru kā, piemēram, taksi – var no follija izgriezt formu, pēc kuras to izlipināt. Liekam lietā savu fantāziju un veidojam! Dekoram var izmantot svaigus dārzeņus – salātlapas, gurķus, burkānus u. c. "Izmazgāt" netīros traukus var droši aicināt palīgā taksi, kurš, visticamāk, turpat netālu vaktē jūs, nevarēdams sagaidīt garšīgo maltīti...

Un, kā redziet – viss šķietami sarežģītais ir pavisam vienkāršs, īsā laikā pagatavojams un nebūt ne dārgs prieks, tāpēc lutiniet savus mīluļus biežāk! Labu apetīti!

Everita Pāne


    © Takšu portāls, Anno 2009